Sirapsmarinerad fläskkarré med rostad potatis

Sirapsmarinerad fläskkarré med rostad potatis illustration

En smakrik och enkel rätt

För de som älskar matlagning är det få saker som slår en välkryddad och saftig fläskkarré. När den får marinera i en söt och lätt sirap-sås blir den ännu bättre. Med rostad potatis som tillbehör blir detta en komplett måltid som passar perfekt för såväl vardagsmiddagar som speciella tillfällen. Här följer ett recept som är enkelt att följa och som garanterat imponerar på dina gäster.

Förberedelse av fläskkarré och marinad

För att lyckas med en perfekt sirapsmarinerad fläskkarré är det viktigt att låta köttet marinera tillräckligt länge så att alla smaker hinner tränga in. Börja med att välja en fin bit fläskkarré, gärna med lite insprängt fett för extra saftighet.

 • 1 kg fläskkarré
 • Salt och peppar
 • 2 dl ljus sirap
 • 1 dl soja
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 • 1 tsk ingefära, riven
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk torkad timjan

Börja med att blanda sirap, soja, vitlök, ingefära, olivolja och timjan i en skål. Salta och peppra köttet runtom innan du lägger det i en plastpåse tillsammans med marinaden. Förslut påsen ordentligt och låt köttet marinera i kylskåpet i minst 2 timmar, helst över natten för bästa resultat.

Tillagning av fläskkarré

När köttet har marinerat tillräckligt länge är det dags att gå vidare till tillagningen. Förvärm ugnen till 175 grader Celsius och ta ut köttet ur kylskåpet så att det hinner nå rumstemperatur. Lägg fläskkarrén i en ugnsform och häll över resterande marinad. Täck formen med aluminiumfolie och ställ in den i ugnen. Låt köttet tillagas långsamt i cirka 1,5-2 timmar. Ta bort folien de sista 30 minuterna för att få en fin yta på köttet. Innertemperaturen bör vara cirka 80 grader för perfekt tillagning.

Förberedelse och tillagning av rostad potatis

Under tiden som köttet är i ugnen kan du förbereda den rostade potatisen som kommer fungera som ett utsökt tillbehör.

 • 1 kg potatis, skuren i klyftor
 • 2 msk olivolja
 • Salt och peppar
 • 2 tsk rosmarin
 • 1 tsk vitlökspulver

Lägg potatisklyftorna i en skål och blanda dem med olivolja, salt, peppar, rosmarin och vitlökspulver. Sprid ut potatisen på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Ställ in potatisen i ugnen tillsammans med fläskkarrén under de sista 30 minuterna så att de blir klara samtidigt. Rör om potatisen efter halva tiden för att få en jämn och fin stekning.

Servering och tips

När både fläskkarrén och potatisen är färdiga är det bara att skiva köttet och servera det tillsammans med den rostade potatisen. En fräsch sallad kan vara ett bra komplement för att balansera måltiden. För att lyfta smakerna ytterligare kan du servera en enkel sås gjord på yoghurt, citron och vitlök. Blanda bara naturell yoghurt med rivet citronskal, lite citronsaft och en pressad vitlöksklyfta. Salta och peppra efter smak. Det finns förstås många sätt att variera receptet på. Du kan till exempel lägga till färska örter, använda mörk sirap för en kraftigare smak, eller till och med grilla köttet istället för att tillaga det i ugnen för en mer rökig smak. Oavsett vilken metod du väljer kommer denna sirapsmarinerade fläskkarré med rostad potatis garanterat att bli en favorit på middagsbordet. Så varför inte prova detta recept nästa gång du vill imponera på dina gäster med en saftig och smakrik måltid? Du kommer inte att bli besviken!

Common questions

Kan jag använda en annan typ av kött för detta recept?

Ja, du kan använda andra typer av kött som kyckling eller biff, men tillagningstiden och marineringen kan behöva justeras beroende på köttets tjocklek och textur.

Hur länge kan jag låta köttet marinera?

För bästa resultat bör köttet marinera i minst 2 timmar, gärna över natten. Ju längre tid det marinerar, desto mer intensiv blir smaken.

Kan jag förbereda potatisen i förväg?

Ja, du kan skära och krydda potatisen i förväg och förvara den i en lufttät behållare i kylskåpet. När det är dags att laga mat, sprid ut potatisen på bakplåten och rosta dem som vanligt.

Vad kan jag servera till detta om jag vill ha fler tillbehör?

Förutom rostad potatis kan du servera en fräsch grönsallad, ångade grönsaker eller en smakrik sås baserad på yoghurt och citron.

Kan jag grilla fläskkarrén istället för att laga den i ugnen?

Ja, du kan absolut grilla fläskkarrén. Se bara till att förvärma grillen ordentligt och grilla köttet på medelhög värme. Pensla regelbundet med marinaden för att förhindra att köttet torkar ut.